Moda sektöründe, 15 yıl öncesine kıyasla kişi başı giyim tüketimi yüzde 60 artmış durumda. Dünyada her saniye bir çöp kamyonuna eşdeğer oranda çöpe atılan ya da yakılan tekstil ürünleri söz konusuyken, sektör temsilcileri, geri dönüşümün önemine dikkat çekiyor ve Avrupa’dan geri dönüşüm için getirilecek ürünlerin izin sürecinin sonuçlanmasını bekliyor.
Küresel karbon emisyonlarının yüzde 2 ila 8’ini üretmekten sorumlu olan Moda sektörünün, 2050 yılına kadar dünyadaki karbon harcamalarının dörtte birini kullanması bekleniyor. Dünyada her saniye bir çöp kamyonuna eşdeğer oranda tekstil ürünü ya çöpe atılıyor ya da yakılıyor. Geri dönüşümün önemi her geçen gün artarken, sektör temsilcileri de dünya genelinde ve Türkiye’de regülasyon değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Gama Recyle Sürdürülebilir Teknolojiler Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, bugün dünyada kullanılan kıyafetlerin sadece yüzde 1’inin geri dönüştürüldüğünü belirterek, toplam atıkların yüzde 3’ünün ise tekstil ürünlerinden oluştuğunu belirtti ve “Toplam tüketimin dünya genelinde binde biri kıyafetten kıyafete dönüştürülüyor. Bu tekstil sektörü açısından utanç verici bir durum. Hem dünyada hem de Türkiye’de mevzuat değişikliklerine ihtiyacımız var” değerlendirmesini yaptı.